英國圖靈法

共有 357 則貼文

Mynewshub
Mynewshub
2017-04-18 08:33
王韋豪
王韋豪
2017-04-16 17:07
ETtoday新聞雲
ETtoday新聞雲
2017-04-15 18:36
JUKSY 街星
JUKSY 街星
2017-04-15 14:36
風生活
風生活
2017-04-04 12:50
Mynewshub
Mynewshub
2017-04-02 18:30
Siakap Keli
Siakap Keli
2017-03-29 17:33
Himpunan Cerita Lawak
Himpunan Cerita Lawak
2017-03-24 20:07
彭立言
彭立言
2017-03-24 13:43
Harian Metro
Harian Metro
2017-03-22 19:56
Astro Gempak
Astro Gempak
2017-03-21 18:19
ETtoday新聞雲
ETtoday新聞雲
2017-03-21 17:50
基本書坊
基本書坊
2017-03-20 20:01
就愛看電影粉絲團
就愛看電影粉絲團
2017-03-17 12:08

這部超多人推薦的耶! #小編也好想看 Yahoo!奇摩名人娛樂 #Yahoo奇摩名人娛樂 #當他們認真編織時

Yahoo!奇摩名人娛樂

【生田斗真×桐谷健太《當他們認真編織時》哈日劇自製中文預告】 《身體的樣子不用太在意,之後再去整合就行了》 生田斗真 ( Ikuta Toma )《預告犯》《腦男》 桐谷健太《爆漫王》《地獄哪有那麼HIGH》 #MIMURA《來自天國的喝采》《鬼來電2》 小池荣子《第八日的蟬》《往復書簡》 門脇麥《愛的放題》《黑金丑島君》 柏原收史、田中美佐子 ※特別推薦:超齡成熟演出童星─柿原琳佳 【劇情大綱】 小友(柿原琳佳 飾)原來與母親兩人同住,有天媽媽突然離家出走,在投靠無路下只好去找許久未見的舅舅牧生(#桐谷健太 飾),意外發現舅舅的同居戀人凜子(#生田斗真 飾),其實是個「靈魂生錯身體」的跨性者,已透過手術從男身變成女生。儘管充滿未知的好奇,但凜子親切與溫柔的照顧,逐步讓小友卸下心防。她幫自己綁頭髮,為自己做可愛的卡通便當,教她透過編織來排遣憤怒與難過,這是自己媽媽絕對無法給予的家庭溫暖,小友第一次體會到『家』的感覺。 然而社會上對跨性者的不友善態度,也影響到小友的學校交友,她不懂的是,凜子跟大家有什麼不一樣,為何同學的媽媽對她如此厭惡;另一方面,凜子也欲透過與牧生結婚,來領養被母親遺棄的小友,此時小友的媽媽再度出現,讓小友產生天人交戰…… 《當他們認真編織時》是荻上直子導演在2013年從美國歸國時,看到一篇關於「母親幫自己動變性手術的孩子做了假胸部」的報導感動不已,而觸發想寫出這樣的一個「不一樣又怎樣」的故事。只要能多點理解,每個人活在世上都有一樣的價值,享有一樣的平等,不僅是婚姻,家庭,甚至是身而為人的基本尊嚴。傑尼斯出身的演技派偶像生田斗真,在導演的說服下接演此片,挑戰生涯最難演的角色,他在片中全女裝上陣,不管是肢體、說話,比女人還女人,讓同戲的MIMURA也自嘆弗如。 ◎日本文部科學省 (等於台灣的教育部) 指定作品 日本是這樣教小孩的,不用遮住眼睛的方式,帶領觀眾去正視LGBT等族群,去聽他們的心聲,認識他們的身體,並附帶探討歧視與棄養等社會問題。 #歡迎踴躍分享讓更多人知道這部好電影要在台灣上映 #YFB #YEX #哈日劇

看更多...
Oh! Media
Oh! Media
2017-03-15 21:00

Timeline Photos

Filem Beauty And The Beast kena sekat dari tayangan di Malaysia, ramai juga yang marah. Tapi setiap kemarahan tu ada jawapannya yang begitu kukuh. Mohon baca dan hadamkan untuk minda yang kononnya terbuka luas tu. Hehe. BEAUTY AND THE BEAST DAN HOMOSEKSUAL Laporan terkini Associated Press, Disney batal tayangan Beauty and the Beast (B&B) di Malaysia, setelah dikenakan syarat penapisan "gay moment" dalam filem tersebut. Antara respons (komen sebenar) penyokong B&B dalam kalangan Melayu-Muslim di media sosial: 1. "Kalau ada adegan bunuh dan rompak, hang akan ban filem tu jugak ke? Bukankah itu pun langgar undang undang?" Boleh ada adegan bunuh dan rompak. Tapi dalam etika dan garis panduan penyiaran, perlu ada "poetic justice" - yang jahat dihukum setimpal atau ada keinsafan di hujung cerita. Paparan pembunuh serta perompak harus negatif. Tapi gay dalam cerita Hollywood diraikan. Cerita gay selalunya menang award. Skrip Hollywood simpatetik terhadap watak gay. Masyarakat yang disuruh insaf, dan menerima homoseksualiti. 2. "Ombak Rindu ada rogol boleh pulak lepas wayang." Ini falasi 'false comparison'. Dua filem berkenaan perlu dinilai berdasarkan merit masing-masing. Adanya rogol dalam filem Melayu BUKAN justifikasi untuk abaikan homoseksualiti B&B. Sekiranya satu dapat diatasi, kesannya lebih baik berbanding membiarkan kedua-duanya. 3. "Bestiality (hubungan seksual dengan haiwan) dan Stockholm Syndrome (jatuh cinta dengan captor) dalam Beauty and the Beast boleh pulak." False comparison. Kalau ada adegan bestiality, ia juga akan ditapis seperti "gay moment". 4. "Just ade satu character dalam tu openly gay and tertarik dgn watak lelaki..itu saje ... walhal bukan aksi lucah pun." Lucah tak semestinya eksplisit. "Gay moment", idea homoseksualiti, pandangan dan sentuhan 'suggestive' dalam B&B juga lucah (indecent) berdasarkan sensitiviti tempatan. 5. "Tak payah tengok kalau tak suka." Walaupun ada ahli masyarakat yang tak tengok, penerimaan "gay moment" di sinema (domain awam) tetap memberi signal homoseksualiti adalah 'socially acceptable'. 6. "Nk sekat2 mcm la org x blh tgk online." Tengok online, itu private domain. Your own responsibility. Tapi dalam public domain, ada pertimbangan lain. Ada implikasi sosial dan budaya. Maka, perlu ada kawalan. 7. "Benci aku mysia ni,senstitif sangat bila nak majunya adoiiyaoi." "Maju" dengan menerima "gay moment" di domain awam? Maju bermaksud celik norma etika tempatan, mampu menilai dengan kritis propaganda & normalisasi LGBT. Maju, bila bebas daripada penjajahan budaya. 8. "Takut terpengaruh, iman senipis bawang ke?" Resistance terhadap normalisasi LGBT didorong iman yang belum menipis dalam komuniti. 9. "Homoseksualiti dah lama dalam masyarakat. Apa kaitan dengan filem?" Memang dah ada lama dah, sejak zaman Nabi Luth a.s. But contemporary films seek to normalise it and desensitise the audiences to its perversion. And look at the fate of kaum Nabi Luth. 10. "The world has moved on and it's time we equip our young children with the facts of life of this present day and age." Kita perlu sama "move on", walaupun wrong direction? Ada hadith sahih menggesa tidak meniru mereka, "moving on" bersama mereka sejengkal demi sejengkal. We have our own fixed values. 11. "Bodoh lah nak sekat." Cerdik, sebab ambil kira sensitiviti majoriti, dan kesan jangka masa panjang. Bodoh, bila utamakan Emma Watson berbanding maslahah awam. 12. "Effeminate male characters in Malaysian movies/dramas made the cut but a "gay" scene from an innocent classic must be removed." Effeminate (lembut) tak semestinya amalkan homoseksualiti. Dalam B&B, wataknya openly LGBT. LGBT is a practice, a sexual orientation, a lifestyle. "Lembut" puncanya mungkin sekadar hormon dan genetik. 13. "I hope malaysia will be open-minded enough to let it be shown." Perlu "open minded" untuk faham etika relativisme budaya - apa yang biasa di AS tak semestinya dapat diterima di sini. Di AS sendiri, pawagam di Alabama boikot B&B. Jangan kita lebih sudu daripada kuah. 14. "Our self-appointed guardian of morality -- the Censorship Board. They think they're doing the parents a favour, not realising they're a bit behind time." Your liberal parental sensibilities are insignificant. Kalau Censorship Board tak buat kerja, majoriti ibu bapa akan persoalkan tanggungjawab moral agensi tersebut. 15. "Why some parents think their kids are easily swayed n influenced by movies?" In sociology, kids learn/internalise values and cultural norms through mass media. Ini disebut 'socialization process'. Kredit: Ahmad Farami

Filem Beauty And The Beast kena sekat dari tayangan di Malaysia, ramai juga yang marah. Tapi setiap kemarahan tu ada jawapannya yang begitu kukuh. Mohon baca dan hadamkan untuk minda yang kononnya terbuka luas tu. Hehe.

BEAUTY AND THE BEAST DAN HOMOSEKSUAL

Laporan terkini Associated Press, Disney batal tayangan Beauty and the Beast (B&B) di Malaysia, setelah dikenakan syarat penapisan "gay moment" dalam filem tersebut. Antara respons (komen sebenar) penyokong B&B dalam kalangan Melayu-Muslim di media sosial:

1. "Kalau ada adegan bunuh dan rompak, hang akan ban filem tu jugak ke? Bukankah itu pun langgar undang undang?"

Boleh ada adegan bunuh dan rompak. Tapi dalam etika dan garis panduan penyiaran, perlu ada "poetic justice" - yang jahat dihukum setimpal atau ada keinsafan di hujung cerita. Paparan pembunuh serta perompak harus negatif. Tapi gay dalam cerita Hollywood diraikan. Cerita gay selalunya menang award. Skrip Hollywood simpatetik terhadap watak gay. Masyarakat yang disuruh insaf, dan menerima homoseksualiti.

2. "Ombak Rindu ada rogol boleh pulak lepas wayang."

Ini falasi 'false comparison'. Dua filem berkenaan perlu dinilai berdasarkan merit masing-masing. Adanya rogol dalam filem Melayu BUKAN justifikasi untuk abaikan homoseksualiti B&B. Sekiranya satu dapat diatasi, kesannya lebih baik berbanding membiarkan kedua-duanya. 

3. "Bestiality (hubungan seksual dengan haiwan) dan Stockholm Syndrome (jatuh cinta dengan captor) dalam Beauty and the Beast boleh pulak."

False comparison. Kalau ada adegan bestiality, ia juga akan ditapis seperti "gay moment".

4. "Just ade satu character dalam tu openly gay and tertarik dgn watak lelaki..itu saje ... walhal bukan aksi lucah pun."

Lucah tak semestinya eksplisit. "Gay moment", idea homoseksualiti, pandangan dan sentuhan 'suggestive' dalam B&B juga lucah (indecent) berdasarkan sensitiviti tempatan. 

5. "Tak payah tengok kalau tak suka."

Walaupun ada ahli masyarakat yang tak tengok, penerimaan "gay moment" di sinema (domain awam) tetap memberi signal homoseksualiti adalah 'socially acceptable'.

6. "Nk sekat2 mcm la org x blh tgk online."

Tengok online, itu private domain. Your own responsibility. Tapi dalam public domain, ada pertimbangan lain. Ada implikasi sosial dan budaya. Maka, perlu ada kawalan.

7. "Benci aku mysia ni,senstitif sangat bila nak majunya adoiiyaoi."

"Maju" dengan menerima "gay moment" di domain awam? Maju bermaksud celik norma etika tempatan, mampu menilai dengan kritis propaganda & normalisasi LGBT. Maju, bila bebas daripada penjajahan budaya. 

8. "Takut terpengaruh, iman senipis bawang ke?"

Resistance terhadap normalisasi LGBT didorong iman yang belum menipis dalam komuniti.

9. "Homoseksualiti dah lama dalam masyarakat. Apa kaitan dengan filem?"

Memang dah ada lama dah, sejak zaman Nabi Luth a.s. But contemporary films seek to normalise it and desensitise the audiences to its perversion. And look at the fate of kaum Nabi Luth.

10. "The world has moved on and it's time we equip our young children with the facts of life of this present day and age."

Kita perlu sama "move on", walaupun wrong direction? Ada hadith sahih menggesa tidak meniru mereka, "moving on" bersama mereka sejengkal demi sejengkal. We have our own fixed values.

11. "Bodoh lah nak sekat."

Cerdik, sebab ambil kira sensitiviti majoriti, dan kesan jangka masa panjang. Bodoh, bila utamakan Emma Watson berbanding maslahah awam.

12. "Effeminate male characters in Malaysian movies/dramas made the cut but a "gay" scene from an innocent classic must be removed."

Effeminate (lembut) tak semestinya amalkan homoseksualiti. Dalam B&B, wataknya openly LGBT. LGBT is a practice, a sexual orientation, a lifestyle. "Lembut" puncanya mungkin sekadar hormon dan genetik.

13. "I hope malaysia will be open-minded enough to let it be shown."

Perlu "open minded" untuk faham etika relativisme budaya - apa yang biasa di AS tak semestinya dapat diterima di sini. Di AS sendiri, pawagam di Alabama boikot B&B. Jangan kita lebih sudu daripada kuah.

14. "Our self-appointed guardian of morality -- the Censorship Board. They think they're doing the parents a favour, not realising they're a bit behind time."

Your liberal parental sensibilities are insignificant. Kalau Censorship Board tak buat kerja, majoriti ibu bapa akan persoalkan tanggungjawab moral agensi tersebut.

15. "Why some parents think their kids are easily swayed n influenced by movies?"

In sociology, kids learn/internalise values and cultural norms through mass media. Ini disebut 'socialization process'.

Kredit: Ahmad Farami
看更多...
壹週刊
壹週刊
2017-03-09 16:19
蘋果娛樂新聞
蘋果娛樂新聞
2017-03-09 15:00
Manchester United
Manchester United
2017-03-08 02:20
蘋果日報
蘋果日報
2017-03-06 22:10
蘋果日報
蘋果日報
2017-02-27 23:30

  • 18
  • 跳至第